İsveç - Geleneksel Yemekler
İsveç'te yerel spesiyaliteler için ne denenmeli? Peki ucuz yemek için nereye gitmeli?
İsveç otel fiyatlarını görüntüle
İsveç mutfağı
Tarihsel olarak İsveç mutfağı çok zengin olmamıştır. Nüfusun büyük çoğunluğunun yiyeceği, yerel olarak yetiştirilebilen veya yakalanabilen şeylerle sınırlıydı.
Bu nedenle diyet esas olarak yulaf lapası, ekmek, şalgam (daha sonra yerini patates almıştır), lahana, baklagiller ve çorbalardan oluşuyordu.
Et yemekleri çoğunlukla balık, domuz eti, muhtemelen geyik eti ve yabani kuşlardan pişirilirdi. Geyik (älg) ve ren geyiği (ren) eti de yaygın olarak bulunur ve çoğunlukla patates ve kızılcık ile servis edilen biftek olarak hazırlanır.
İsveçliler tatlılara çok düşkündür. Yerel fırınlar çok çeşitli spesiyaliteler sunmaktadır.
Tipik İsveç spesiyaliteleri
Bu yemekler İsveç'te kaçırılmamalıdır.
Köfte
İsveç köftesi sadece basit bir yemek değil, aynı zamanda ülkenin sembollerinden biridir. Köfte genellikle kıyma ve domuz etinden yapılır ve patates püresi ve kızılcık ile servis edilir.
Bu yemek tüm İskandinavya'da tipiktir, ancak bir İsveç yemeği olarak, onlarca yıldır yemek salonlarında ana yemek olarak servis eden IKEA mobilya mağazası zinciri tarafından dünya çapında ünlü hale getirilmiştir.
Somon balığı
Somon çok popüler bir yemektir ve onlarca farklı şekilde hazırlanır. En popüler olanı patates ve dereotu soslu tuzlanmış somon balığıdır.
Surströmming
Yurtdışından gelen insanların yemeye çalıştığı yüzlerce YouTube videosuyla ünlenen, ancak inanılmaz kokusuna rağmen iştahtan ziyade kusmaya neden olan bir yemek.
Surströmming, balık etinin fermente edilmesiyle elde edilen ve güçlü bir kokuya neden olan konserve ekşi ringa balığıdır. Balık son derece tuzludur ve kokusu o kadar yoğundur ki surströmmingin birçok kamu binasında yenmesi yasaklanmıştır.
Tipik olarak, teneke akan suyun altında açılır ve ekmekle servis edilir.
Surströmming mevsimlik bir yiyecektir ve Ağustos ortasından itibaren stoklar tükenene kadar, nadiren de bir sonraki bahara kadar dükkanlarda satılır. Surströmming en çok İsveç'in kuzeyinde satılır ve burada her süpermarkette bulunabilir. Güneyde çok az satılmaktadır.
Surströmming'in pahalı bir yiyecek olduğunu ve 400 gramlık bir tenekenin yaklaşık 450 sek tuttuğunu göz önünde bulundurun.
Ärtsoppa
İsveç'in en ünlü çorbası sarı bezelyeden yapılır ve isteğe göre çeşitli malzemeler eklenir, en yaygın olarak da tavuk.
Sill (ringa balığı turşusu)
Ringa, İsveçlilerin kesinlikle sevdiği en popüler deniz balıklarından biridir.
Çoğunlukla farklı baharatlarla çeşitli soslarda marine edilir, bu nedenle ringa balığı yemekleri bölgesel olarak büyük farklılıklar gösterir. Ringa balığı, akşam yemeği veya atıştırmalıklar için en popüler başlangıçlardan veya hafif yemeklerden biridir.
Kroppkakor
Güney İsveç'in tipik bir yemeği, pastırma veya füme etle doldurulmuş ve kızılcık sosuyla servis edilen köftelerdir.
En ucuz ve aynı zamanda çok lezzetli ve doyurucu yemeklerden biridir.
Pytt i Panna
Yüzyıllar boyunca yoksulların yemeği, hızı ve gösterişsizliği nedeniyle bugün bile popülerliğini korumaktadır.
Artık yemektir. Evde ne kaldıysa onu karıştırırsınız. Temel malzeme parçalara ayrılmış patatestir ve içine tadına bakmak için neredeyse her şeyi koyabilirsiniz. Çoğunlukla domuz eti, domates, domuz pastırması veya salatalık.
Smörgåstårta
Bu eşsiz tuzlu tatlı, birçok ikinci sandviç, jambon, peynir veya sebzeden oluşur. Smörgåstårta bayram günleri için yapılır, ancak bazı fırınlarda da satılır.
Tatlılar ve tatlılar
Tarçın ve özellikle İsveç'te çok popüler olankakule ile doldurulmuş tatlı çörekler son derece popülerdir.
Sabahları birçok kafeden birine uğrayın ve her tatlı çörekten birer tane alın. Otelinizdeki tatsız kıta masalarından çok daha iyi bir kahvaltı yapacağınızı garanti ediyoruz.
İsveç'in kuzey bölgeleri de hem tatlı hem de tuzlu formda pişmiş kızılcık ile kesinlikle harika çörekler üretmektedir.
Semla
Üzerinde krem şanti bulunan küçük tatlı çörekler genellikle badem kreması ile doldurulur ve tarçın, kakule ile tatlandırılır veya tatlandırılmadan bırakılır.
Kahvaltı ve öğleden sonra kahvesi için harika.
Kladdkaka
İsveçliler arasında en popüler kek, büyük oranda tereyağı içeren çikolatadan yapılır. Bu yüzden hafif yağlı ve çok koyu bir kıvamı vardır.
Kladdkaka, çırpılmış krema ve ahududu ile yumuşatılır.
Bir yerli gibi nasıl yenir
İsveçliler normalde evde yemek yerler. Biri sizi akşam yemeği için eve davet ettiğinde, bu sizi gerçekten takdir ettiklerinin bir işaretidir. Restoranlara daha az giderler. Aksi takdirde, İsveçlilerin evde önceden yemek yapmaları ve yemeklerini bir kutu içinde işe/okula getirmeleri gerçekten yaygındır.
Bu yüzden İsveç'te yerel mutfağa sahip çok fazla yerel restoran bulamazsınız ve var olduklarında da turistlere odaklanma eğilimindedirler ve fiyatları çok yüksektir. Restoranlarda öğle yemeği menüsü olması uygundur.
Köfte şeklindeki en ucuz yerel yemek (69 sek'ten başlayan fiyatlarla) mobilya mağazası IKEA'nın yemek salonlarında bulunabilir.
İsveçliler için en önemli şey nedir? "Fika "ya gitmek. Bu, bir kafeye gitmek, kahve içmek, tatlı bir şeyler yemek ve arkadaşlarla sohbet etmek anlamına geliyor. Restoranların aksine, kafeler her yerde bulunur ve büyük ve küçük şehirlerde bulunabilir.
Hamburger ve patates kızartması sunan klasik fast-food mekanları da her yerde bulunur. İsveç'te yerel şirket MAX Burgers liderdir, ancak McDonald's ve KFC de vardır. Sıklıkla pizzacılara veya kebapçılara da rastlarsınız.
Sosisli sandviçler, en küçük kasabalarda bile bulunabilen 7-Eleven veya Pressbyrån'da da popülerdir.
Restoranlardaki normal fiyatlar
- Bir restoranda öğle yemeği menüsünde yemek - 130 sek
- Bir restoranda yemek, spesiyalite yok - daha ucuz bir restoranda 170 sek, ancak daha yaygın olarak 220 sek'ten yukarı
- Bira - 60 sek
- Kokteyl - 140 sek
- Pizza - 100 sek
- McDonald's menüsü - 110 sek
- Su - 25 sek
- Hotdog - 30 sek
Sorusu olan var mı?
Makale hakkında herhangi bir sorunuz veya yorumunuz varsa...